Великден по света - в снимки 05.05 | 13:30

Как светът посрещна Възкресение Христово

От Кремена Бедерева

Великден е!

По цял свят християните отбелязват Възкресение Христово.

Традицията обаче навсякъде са различни.

В Гърция на празника се придава особено значение. Въпреки че елините са православни, те го отбелязват заедно с католиците. Приготовленията започват още в началото на Страстната седмица. Домакините почистват домовете си и ги украсяват.

Пекат се традиционни бисквити, в четвъртък се боядисват яйцата. В съботата от Страстната седмица гърците носят храната, приготвена за Великден, в църквата, където свещеник я благославя.

В неделя се пече агнето, което бележи края на 40-дневните пости. Освен това на масата се слага великденският хляб и се пие червено вино или прочутата напитка рецина. За десерт се яде баклава.

Великден в Русия е най-големият празник през годината. Наричат този ден Воскресение. Главно място на великденската маса сега заемат козунакът и боядисаните яйца, поставени върху зелена покривка. В първия ден на празника руснаците се поздравяват с "Христос Воскресе!", "Воистину Воскресе!", но за разлика от нас се целуват трикратно по бузите и си подаряват боядисаните яйца.

Руснаците имат и специална пасхална игра, при която боядисаните яйца се пускат в специални улеи и се блъскат. Целта е да се счупят състезателите на противниците. Победителят обира тези на победените. В Русия има два вида великденски яйца - боядисани и изписани. Първите са в един цвят - обикновено червен, а вторите са богато украсени и изрисувани.

Водещи

Най-четени