Великобритания: Последен ден за Камерън като премиер, първи за Тереза Мей 13.07 | 12:02

Министър-председателят връчва днес оставката си на кралицата

От iNews.bg

Днес е последният ден на Дейвид Камерън като премиер на Великобритания. Довечера, след като той посети Бъкингамския дворец, за да връчи писмото с оставката си на Кралица Елизабет Втора, наследничката му на поста Тереза Мей ще започне да съставя новото консервативно правителство, предаде БНР.

Междувременно днес пък е последният ден на Тереза Мей като министър на вътрешните работи. Тя участва и в последното заседание на кабинета на Камерън.

Днес той подава оставка и Мей ще влезе на "Даунинг стрийт" 10 вече като премиер, след като остана без конкуренция за лидерския пост на консерваторите. На 5 септември в британския парламент ще има дебат по петицията, която призовава правителството да анулира резултатите от референдума за Брекзит.
Последният ден на Дейвид Камерън като министър-председател се очаква да премине динамично, като започне с отговори на въпроси на депутати в рамките на обичайния парламентарен контрол. По-късно в следобедните часове той ще посети кралицата в Бъкингамския дворец, където официално ще й връчи оставката си.

Протоколът повелява той да препоръча за поста избраната за негов наследник Тереза Мей. Тогава кралицата ще повика в Бъкингамския дворец Тереза Мей, за да я упълномощи да състави ново правителство.

Вътрешният министър Тереза Мей получи подкрепата на депутатите-консерватори за лидерството на партията и поста на премиер, след като другата останала претендентка Андреа Лийдсъм се оттегли. Въпреки признаците на обединяване на Консервативната партия около нейната кандидатура, лидерите на основните опозиционни партии поставиха под съмнение нейния мандат поради липсата на реална надпревара за поста и призоваха за провеждане на общи избори. Източници, близки до вътрешния министър, обаче посочиха, че Мей е била прекалено ясна по въпроса, заявявайки, че общи избори няма да има.

Дейвид Камерън, който подаде оставка като министър-председател веднага след резултатите от референдума за "Брекзит", заяви, че оставя страната като "по-силна държава с процъфтяваща икономика и повече шансове за успех", пише и The Telegraph, цитиран от Сега.

"За мен беше чест да служа на страната, която обичам", заяви Камерън, който само преди два дни при обявяване на новината, че в сряда е последният му ден като премиер, влезе в резиденцията с облекчено тананикане.

 

Той ще се обърне към парламента на страната за последен път като премиер, за да се отчете за свършената работа през досегашния си мандат. По-късно той ще изнесе реч пред кабинета си, а след това за последен път ще се запъти към Бъкингамския дворец, за да подаде оставката си официално.

Очаква се довечера Тереза Мей да стане министър-председател на Великобритания, а също и да обяви министрите в новото правителство. Очаква се също тя да назначи голям брой жени на висши позиции в кабинета си.  

Водещи

Най-четени