Великобритания и Канада правят общи дипломатически мисии 24.09 | 15:50

Основен аргумент е икономията на средства, но...

От Елена Коцева

Великобритания и Канада имат намерение да формират общи дипломатически мисии зад граница.

Това се очаква да бъде договорено по време на срещата на британския външен министър Уилям Хейг и канадския му колега Джон Бърд, която ще се преведе в Отава, Канада.

Очаква се също така към споразумението да се присъединят в бъдеще и Австралия и Нова Зеландия. По думите на Хейг, който анонсира споразумението преди дни, това ще позволи на Великобритания да обезпечи своето по-широко международно присъствие за по-малко пари.

Съвместни дипломатически мисии на Великобритания и Канада ще се появят в страните, където до този момент няма представителства на една от двете страни.

Уилям Хейг цитира и думи на премиера Дейвид Камерън от обръщението към канадския парламент: "Ние сме две нации, но имаме една кралица и едни ценности".

Според коментара на BBC обаче икономията на средства от споразумението далеч не е единственото съображение.
Дипломатическият съюз с Канада ще бъде възприет положително сред британските евроскептици, тъй като ще бъде възприет като противостоене на експанзията на общите дипломатически представителства на Европейския съюз.

Канада, Австралия и Нова Зеландия са членове на Общността на нациите, наричана в миналото и Британска общност, която е международна организация, включваща 54 независими днес държави, повечето от които са били част от Британската империя.

Водещи

Най-четени