Великобритания „оголи зъби“ срещу мигрантите – вече ще може да конфискува заплати 21.05 | 09:16

От „Даунинг стрийт“ са решили да криминализират нелегалния труд

От Филипа Тодева

В първата си реч по въпроса за имиграцията, след като победи на изборите, британският премиер Дейвид Камерън се зарече, че неговото правителство ще въведе нови мерки за контрол.

Според Daily Express идеята на кабинета ще е да се опита да представи Великобритания като по-малко привлекателно място за чужденците, търсещи работа. Очаква се това да се случи следващата седмица, когато Нейно Величество кралица Елизабет ще изнесе реч пред парламента.

По-конкретно мерките ще са насочени към тези които работят или наемат работници нелегално.

"Истината е, че тук е твърде лесно да започнеш работа нелегално или да назначиш нелегално работници", призна Камерън. Поради тези причини управляващите са решили да криминализират нелегалния труд.

Изданието отбелязва, че мярката ще се приеме в контекста на новите данни за имиграцията, която доста надвишава очакванията на правителството. На годишна база потокът се е засилил с 298 000 души.

Въпросното трудово оганичение ще залегне в закон, като заплатите, изплащани на нелегални имигранти ще бъдат считани за "облаги от престъпна дейност", които могат да бъдат иззети. От "Даунинг Стрийт" смятат, че така ще затворят законовата вратичка, която досега позволяваше глоба за работодателя, но не и за работниците.

Водещи

Най-четени