Великобритания планира увеличаване на скоростта по магистралите 04.10 | 09:48

В момента скоростта е ограничена до 70 мили в час (около 115 км/ч)

От iNews.bg

Скоро по британските магистрали ще може да се развива скорост от 80 мили в час (около 130 км/ч), гласи предложението на Министерството на транспорта. Властите предлагат идеята на публично обсъждане в страната.

Това означава, че мярката ще може да влезе в сила най-рано през 2013 година. В момента по британските магистрали може да се кара с максимална скорост от 70 мили в час или около 115 км/ч.

За последен път ограничението на скоростта беше променено през 1965 година. Оттогава обаче превозните средства са се променили драматично, коментират експертите от транспортното министерство на Острова.

Технологиите правят автомобилите по-сигурни и доказателство за това са данните за 75-процентов спад на смъртните случаи по британските пътища от 1965 година насам. В същото време по-високата разрешена скорост ще генерира икономически ползи от съкращаването на времето за пътуване.

Освен това в момента властите са се съсредоточили повече своето внимание върху опасното шофиране след употреба на алкохол и дрога. А данните показват, че 49% от шофьорите в момента нарушават ограниченията на скоростта.

Водещи

Най-четени