Великобритания слага юзди на пресата 19.03 | 12:46

Серия скандали поставиха под въпрос етиката и методите на работа в четвъртата власт

От Елена Коцева

Трите основни политически партии във Великобритания се договориха са въвеждане на нова система за регулация на пресата.

Според договореното се създава нов регулаторен орган, който ще решава проблеми, свързани с медийната етика, ще има правото да изисква опровержения и извинение и да налага глоби в размер до 1 милион паунда. До този момент печатните издания във Великобритания се саморегулираха.

Според коментара на лидерите на партиите споразумението за регулация няма да наруши свободата на печата и в същото време ще съумее да защити гражданите.

Британските медии в последните години се оказаха в центъра на огромни скандали, включително и с подкупване на полицаи, подслушване на политици, намеса при отвличане и смърт на човек.

Печална слава и съдба застигна таблоида на Рупърт Мърдок News of the World, за който се установи, че се е добирал до сензационни истории чрез подслушване, шпиониране, изнудване и подкупи. Журналисти от изданието се оказаха в подозрително близки отношения с политиците.

Неотдавна медицинска сестра в Лондон се самоуби, след като австралийски журналисти успяха да я подлъжат да предостави информация за здравословното състояние на Кейт Мидълтън.

Няколко месеца по-рано друг скандал разтърси реномираната телевизия ВВС, тъй като полицията установи, че медията е закриляла в продължение на 40-годишен период свой легендарен водещ, който обаче е използвал професията си, за да издевателства сексуално над деца и младежи.

Това постави под въпрос обективността на голяма част от пресата, както доведе и до обсъждане на методите на работа и етиката в четвъртата власт.

Комисията "Левисън", създадена от премиера Камерън точно заради скандала с таблоида на Мърдок, излезе с препоръка за създаване на независим регулаторен орган в доклад от 2000 страници.

Представители на големите британски медии обаче заявиха, че ще им е необходимо време, за да се запознаят с проекта на Хартата за регулация, изготвена от консерваторите, либералите и лейбъристите.

Те също така се противопоставиха на начина, по който е изготвена Хартата, тъй като в обсъждането не са участвали издатели и представители на пресата, както и предупредиха, че текстът съдържа някои дълбоко спорни момента.

Групата Hacked Off, която се бори за реформа в пресата, обяви, че одобрява междупартийната договореност.

Хартата обаче беше разкритикувана от неправителствената организация, която следи цензурата, като нейният председател Кирсти Хюз заяви, че споразумението е "печален ден за свободата на словото във Великобритания". Според нея самата харта е в противоречие с основополагащия принцип, според който пресата трябва да търси отговорността от политиците, а не обратното.

Според изявлението на премиера Дейвид Камерън, новата система за независима регулация предвижда създаване на орган с независимо финансиране, въвеждане на ясни стандарти на журналистика, система за бързо разглеждане на жалби на пострадали, бързо и ясно поднасяне на извинение, както и глоби в размер на 1% от оборота на издателя, но не повече от 1 млн. паунда.

Според споразумението пресата ще може да излъчи свой представител в новия орган, останалите членове обаче няма да се определят от четвъртата власт.

За писането на етичния кодекс ще бъде определена комисия, където само 1/3 от членовете ще бъдат журналисти или излъчени от вестниците членове.

Хартата обхваща пресата – издатели на вестници и списания, както и на интернет сайтове с информационни материали.

Остава неясно дали регулацията ще обхване и останалата част от интернет изданията. Източник от правителството е посочил пред ВВС, че Хартата няма да се разпростира върху блогове, авторите на които коментират политически събития.

Парламентът не е обсъдил съгласувания между политическите лидери текст, който трябва да бъде обсъден през май на заседание на Кралския съвет, в който влизат, освен политици и съветниците на монарха.

От Sun и както и от някои други по-големи издания по-рано заявиха, че ще приемат всички препоръки и забележки на лорд Левисън (председателят на комисията) с изключение на предложението за създаване на закон за медиите.

Затова и трите основни политически партии заобиколят изковаването на закон и предвиждат пресата да се регулира чрез Кралска харта с поправка в Закона за реформа на предприемачеството и регулациите. Промените в него могат да се гласуват само с 2/3 мнозинство на парламента. 

Водещи

Най-четени