Венецуела затяга икономическите си връзки с Китай 22.03 | 12:52

Венецуела подписа нови търговски и инвестиционни споразумения със страната

От Кристалина Илиева

Венецуела затяга все повече икономическите си връзки с Китай като подписа нови търговски и инвестиционни споразумения.

В желанието си да сведе до минимум зависимостта си от Вашингтон, президентът Уго Чавес сключи серия от договори в китайския бизнес, предаде АФП.

Един от новите договори регламентира проектите за развиване на минна дейност и сондаж между държавната петролна компания на Венецуела Petroleos de Venezuela (PDVSA) и китайския финансов конгломерат CITIC. Друга сделка удължава срока за кредит от 4 милиарда долара за инвестиции в строителството в Каракас.

Търговските отношения между Венецуела и Китай буквално избухнаха през последните години – данните на Каракас показват ръст от 5000% за последните 10 години, тъй като Пекин е силно заинтересуван от петролни инвестиции в южноамериканската страна.

Междувременно Венецуела също е отворила пазара си за китайските продукти. Двете държави вече са стартирали мащабни начинания за добив на петрол и газ.

Понастоящем Венецуела добива 3 милиона барела от "черното злато" на ден, 400 хиляди, от които заминават за Китай. Амбициозните планове на Чавес предвиждат страната му да увеличи износа си до 1 милиона барела на ден до 3 години.

Водещи