Венецуела пред епидемия от СПИН заради спада в цените на петрола 08.02 | 10:55

Кризата в страната се вихри, а кондомите се продават за рекордните 660 лв.

От iNews.bg

Драстичният спад в цените на петрола доведе до невиждана криза във Венецуела, която е напът да изправи страната пред епидемия от СПИН. В държавата редица стоки са кът и хората се редят на невиждани опашки, за да  купят месо, захари и други продукти от първа необходимост. 

Сред дефицитните стоки обаче са и кондомите, които трудно могат да бъдат намерени в аптеките в цялата страна. Те са достъпни в сайтовете за търговия, но цената им е непосилна за основна част от населението. Една опаковка от рядката стока струва рекордните 660 долара. 

Липсата им поражда огромни страхове за разпространението на болести, предавани по полов път. В момента броят на случаите на ХИВ позитивните и на бременните тийнейджърки е екстремно висок. С липсата на контрацептиви кризата добива съвсем нови измерения, пише Zeit.  

Заради спада на цената на петрола приходите на Венецуела спаднаха рядко. Страната се бори в момента с огромна инфлация. Държавата също така внася 70% от консумираните стоки. 

Но липсата на стоки като кондомите може да изправи страната пред катастрофа. И в момента Венецуела е държавата с най-много новооткрити случаи на СПИН в Южна Америка, а абортите в страната са забранени. 

От организацията StopVIH коментират, че цялата програма за превенция срещу вируса ще пропадне. Експертите се опасяват също така, че смъртността сред девойките и младите жени ще скочи, тъй като поради липса на предпазни средства те  все по-често ще прибягват до незаконни аборти. 

Водещи

Най-четени