Вигенин: Мандела остави ярка следа в историята на човечеството 06.12 | 14:06

Това заяви министърът в съболезнователно писмо

От Десислава Маданска

Нелсън Мандела беше сред най-великите лидери на XX век, личност, която остави ярка следа в историята не само на Южна Африка, но и на цялото човечество. Това казва външният министър Кристиан Вигенин в съболезнователно писмо до Майте Нкоана-Машабане, министър на международните отношения и сътрудничеството на Южна Африка, по повод смъртта на бившия южноафрикански президент и борец против апартейда.

В писмото министърът посочва, че рядко в световната история един човек, със своята харизма, постоянство, идеи и ценности, е успявал да промени толкова радикално живота на милиони хора, организацията на една държава и да повлияе на цели общества.

Вигенин подчертава, че Мандела се е превърнал в символ на борбата за демокрация, свобода и справедливост.

"Той беше не само политически, но и духовен и морален лидер. Президентът Мандела и народът на Южна Африка преминаха през тежки дългогодишни изпитания, но заедно успяха да постигнат своята велика цел - да сложат край на системата на апартейд, на дискриминация и унижения. Те успяха да изградят държава, основаваща се на равните възможности, човешките права и стремежа за социален и икономически просперитет за всички граждани, без разлика от цвят на кожата, етнос, религия или пол", пише още в писмото Вигенин.  

Водещи

Най-четени