Виена: И България да затвори границите си за бежанци 14.03 | 10:57

Пътят на мигрантите през Балканите и Италия трябва да бъде отрязан, категоричен е австрийският канцлер

От iNews.bg

България трябва незабавно да затвори границите си за бежанци и така да предотврати нахлуването на нова вълна в Европа. Такова мнение изрази австрийският канцлер Вернер Файман. В интервю за местната обществена телевизия той посочи, че пътищата на мигрантите не само през Западните Балкани, но и всички други алтернативи, трябва да бъдат затворени. Това се отнася включително за маршрутите през България и Италия. Това трябва да се направи веднага. В противен случай през лятото Европа ще бъде изправена пред напълно непреодолима бежанска криза, смята Файман.

"Убеден съм, че броят на бежанците няма да бъде по-малък, а напротив много по-голям", предупреди канцлерът и поясни, че в разговорите с германския му колега Ангела Меркел миналата зима е станало напълно ясно, че решението за "пропускане" не работи. "Когато се разбра, че в Германия има хора, които смятат, че е добре да дойдат до 2 милиона души и 400 хиляди от тях да останат в Германия, аз казах, че така не може повече. Ние не сме чакалнята на Германия", подчерта Файман, цитиран от БГНЕС.

След като стана ясно, че няма европейско решение, той се обявил за спиране на политиката на "пропускане". "Тъй като няма европейско решение, ние няма да приемем повече от 37 500 души тази година", категоричен е австрийският канцлер.

Според него въвеждането на ограничения за прием на бежанци е част от "Плана Б" за самозащита. "Единственото ми притеснение е да не започнат отново с политиката на "пропускане". Австрия е длъжна да запази категоричната си позиция по този въпрос", предупреди Файман. Той смята също и че принципът с разпределението на мигранти между отделните държави в ЕС не функционира. Причината е, че самите бежанци не приемат друг вариант, освен да се заселят в Австрия или Германия.

Файман се обявява и за по-драстични мерки срещу мигрантската вълна, но без да се стига до крайности и да се потъпкват правата хората. "Ние искаме да се създадат приемни центрове, където на бежанците много ясно да им се каже, че те не може да избират къде ще получат помощ”, казва австрийският канцлер. Той допълва, че не може да се действа без хуманност и разбиране към проблема на мигрантите, но не трябва да се изпълняват само техните желания и в ситуацията да не бъде въведен ред. Според Файман единственият начин да се реши проблемът с бежанската вълна окончателно е с приключването на войните в държавите, от които мигрантите бягат.

Водещи

Най-четени