Виена иска тотален контрол по европейските граници 28.03 | 14:27

Дори и гражданите на ЕС трябва да бъдат проверявани, за да не се окажат джихадисти

От iNews.bg

Тотален контрол по всички граници на Европейския съюз, включително вътрешните и шенгенските, иска Австрия. Проверки трябва да се правят дори на гражданите на ЕС. Идеята е на австрийския външен министър Йохана Микъл-Лайтнер. По този начин тя вижда възможност властите в общността да успеят да идентифицират и задържат джихадистите, които се опитват да проникнат на територията на европейските страни.

"Ние знаем, че над 5000 души от ЕС са заминали за Сирия и Ирак, за да преминат обучение или дори да участват в бойните действия", обяснява тя пред местния вестник Österreich, цитирана от БГНЕС. Именно поради тази причина в момента граничният контрол е по-необходим от когато и да било, смята тя.

Австрийският външен министър отправи и сериозни критики към Гърция. Според Микъл-Лайтнер Атина не е изпълнила ангажиментите си нито като страна от ЕС, нито като член на Шенген. Тя цитира доклад, в който е отбелязва, че властите в Атина не са направили нищо, за да засилят охраната на външните граници на ЕС, а единствено са гледали да изпратят колкото се може по-бързо пристигналите бежанци към Македония, за да се отърват от тях.

Водещи

Най-четени