Виена чака положителна развръзка за „Северен поток 2“ 03.02 | 18:36

Сигурността на доставките на руски газ за Европа е много важна, казва австрийският вицеканцлер

От iNews.bg

Положително развитие на проекта "Северен поток 2" очакват в Австрия. Това стана ясно думите на австрийския вицеканцлер Райнхолд Митерленер след днешните му срещи с руския премиер Дмитрий Медведев, енергийният министър Александър Новак и шефа на "Газпром" Алексей Милер. Според Митерленер на тези разговори Русия и Австрия са постигнали положителни резултати по въпроса за изграждането на новия газопровод по дъното на Балтийско море, съобщава "Интерфакс".

След срещата си с Медведев австрийският вицепремиер отбеляза, че енергетиката заема сериозно място в отношенията между двете държави. Затова е важно да се установи дали проектът "Северен поток 2" може да бъде реализиран съвместно и така да се постигне по-голяма сигурност на доставките на руски газ за Европа и паралелно да се задълбочи сътрудничеството", казва Митерленер.

Според думите му до положителни резултати по темата се е достигнало и по време на разговорите му с Александър Новак и Алексей Милер. С тях е бил обсъден и въпросът за новото подземно газово хранилище "Хайдах", което ще се изгражда в Австрия съвместно между "Газпром", австрийската RAG и германската Wingas. Според думите на Митерленер там би могло да се съхранява и руско синьо гориво, доставено през "Северен поток 2", а в същото време руският газ да стига и до хъба в Баумгартен. Това трябваше да бъде крайната точка на спрения вече проект "Южен поток".

Водещи

Най-четени