Вижте къде е "модерно" задължителното гласуване 06.06 | 21:50

В някои страни човек, който откаже да гласува, може да влезне в затвора

От Теодора Кокаланова

Оказва се, че практиката за задължителното гласуване съществува в няколко европейски страни. Дори в някой от тях, глоби грозят европейските граждани, ако не упражняват правото си на глас.

Белгия първа въвежда задължителното гласуване. Белгийците масово упражняват правото си на глас, защото мнозина се страхуват от глоби. Санкциите достигат до размери от 1000 евро.

В Люксембург също гласуването е задължително, за всички граждани до 75-годишна възраст. В противен случай, санкцията е от 100 до 250 евро. Сумата може да стигне до 1000 евро при отказ от гласуване за втори пореден път. 

В Кипър са предвидени глоби и дори до половин година затвор при отказ от гласуване. От 2001 г. обаче няма нито едно заведено дело. Гласуването в Гърция също е задължително, но законът не предвижда санкции за тези, които го нарушат.

В миналото, шофьорска книжка или паспорт са издавани само на тези, които са участвали в избори. В Белгия и Люксембург избирателната активност обикновено достига 90%, в Гърция и Кипър остава около 60%, информира TV7.

 

Водещи

Най-четени