Вижте с какво летят президентите по света 31.01 | 10:06

Кой е държавните глави води класацията по лукс

От iNews.bg

Докато у нас опитът за икономии, направен от президента Румен Радев, търпи непрестанни критики, ето с какво се предвижват държавните глави по света. Ще се изненадата колко излишни средства се харчат за пътуванията.

Лидер по харчене на пари в това отношение е ръководителят на Мексико Енрике Пеня Нието, който разполага с истински въздушен дворец. И макар в родината му да живеят 60 милиона души, които са на прага на оцеляването, той няма никакви скрупули да се вози в страхотен 5-звезден разкош за 250 души, информира Нова тв. Цената на президентския "Бойнг 787 Дриймлайнер" е почти половин милиард американски долара. Освен това тази сума мексиканците ще плащат до 2027 г. 

Следващият, който привлича вниманието е президентът на Либерия Елън Джонсън Сърлийф. Тя няма свой президентски джет и лети по редовните граждански линии. Първата жена президент в Африка обаче взима годишна заплата от 90 000 американски долара, което ѝ дава възможност да лети и с най-скъпите авиолинии.

Друг прецедент е една страна от дъното на почти всички класации – Нигерия. Президентът има повече самолети от четирите местни авиокомпании, които оперират в рамките на страната. 10-те самолета в президентския флот се оценяват общо на около 390 милиона щатски долара.

Водещи

Най-четени