Визи за бежанците ще прекратят нелегалния трафик 13.10 | 20:25

Разселването на бежанците не е пазар на хора, заяви Върховният комисар на агенцията на ООН за бежанците

От iNews.bg

Върховният комисар на агенцията на ООН за бежанците Антониу Гутериш предлага да се издават официални визи на мигрантите, за да бъдат предотвратени нелегалният трафик и рискът от преминаване по море от Турция за Гърция. Това заяви той по време на проверка на условията по прием на мигрантите по гръцките острови.

Гутериш съобщи, че от началото на годината до октомври в Гърция са влезли над 400 000 бежанци. Според него напливът на хора няма да намалее и Европа трябва да е готова да посрещне това предизвикателство. При срещата му с премиера Алексис Ципрас беше изразено желанието на Атина за европейска помощ по връщане на мигрантите, които нямат право на бежански статут.

 Разселването на бежанците не е пазар на хора, заяви гръцкият министър по миграцията Янис Музалас пред еврокомисаря по миграция Аврамопулос, който също е в Атина във връзка с изграждането на пет "горещи точки" за бежанците.

Те ще започнат да функционират до месец и са на островите, които са подложени на най-силен натиск. По системата на квоти от Гърция на всеки два месеца ще бъдат разселвани по 10 хиляди бежанци.

По-рано граничната агенция Frontex обяви, че 710 000 мигранти и бежанци са влезли в Европейския съюз през първите девет месеца на тази година, докато 28-членният блок се бори с рекордната бежанска криза.

"Общият брой на мигрантите, които са пресекли външните граници на ЕС през първите девет месеца на тази година, нарасна до повече от 710 000, а гръцките острови в Егейско море продължават да бъдат най-засегнати от безпрецедентния приток на хора", каза базираната във Варшава агенция в изявление.

Голяма част от мигрантите пристигат по море в Гърция, като повечето от новодошлите там са сирийци. От началото на годината на островите са стъпили общо 350 000 души, като само през септември те са 49 000.

Напливът към Италия е намалял наполовина. През изминалия месец в страната са дошли 12 000 души.

Според Frontex това се дължи на недостига на лодки в Либия и на влошаващите се атмосферни условия. От началото на годината насам 129 000 души са пристигнали в Италия, като мнозинството от тях идват от Еритрея.

 



 

Водещи

Най-четени