Владимир - умен, внимателен, с потенциал! Кой би помислил, че Клинтън ще каже това за Путин 08.01 | 19:23

Бившият американски президент с ласкави слова към колегата от „Майка Русия“

От iNews.bg

Бившият американски президент Бил Клинтън някога е хвалил "огромния потенциал" на Владимир Путин. Това разкрива New York в материал за разговори на тогавашния държавен глава с британския премиер Тони Блеър – един от най-близките му приятели от политическите лидери.

Разговорите били е Президентската библиотека на Клинтън. Според тях Клинтън е казал на Блеър на 13 октомври 1999 година следното за конфликта в Чечня: "Опитваме да се разрешим този двустранен въпрос с Русия, за да намерим решение на това с Чечня". Тогава се провеждаше въздушна кампания на руснаците в Чечня, която ескалира във Втората чеченска война.

Изненадващо, но американският държавен глава, се изказва ласкаво за Владимир Путин: "Путин има огромен потенциал, мисля... Смятам, че е много умен и внимателен. Мисля, че заедно с него, можем да направим добри неща".

Путин бе премиер на Русия в този период, след 16 години служба в КГБ. Стана президент през 2000 година, точно когато Клинтън обобщаваше резултатите от работата си.

Но това не е единствената добра оценка на Клинтън за работата на руския президент. "Той много интелигентен, с дълбок, дълбок патриотизъм по отношение на Русия, но той мисли повече за величието на родината и държавата, отколкото за това, което се случва с обикновените руснаци", казва Клинтън след анексирането на Крим.

"Единственото нещо, което мога да кажа за него, е, че той е винаги много прозрачен. Той никога не се престори на това, което не е... Ако поиска да продължи и да нахлуе сега в Украйна, не зная какво би се случило. Това е опасна ситуация и не е необходимо", добавя той през 2014-а.

Съвсем различни са изказванията на г-жа Клинтън, която през миналата седмица даде официален старт на номинацията за подкрепата на демократите в президентската надпревара. През 2014 година тя споделя в интервю, че е скептична по отношение на Путин, защото той винаги ще се опитва да връща на преден план визията за "Майка Русия".

Водещи

Най-четени