Властите в Индия са с вързани ръце за децата жертви на сексуално насилие 07.02 | 20:19

Не могат да осъществяват превенция, нито да оказват помощ

От Владислав Рашков

Децата жертви на сексуално насилие в Индия са често обект на унижение от полицията. Това сочи доклад на неправителствената американска организация Human Rights Watch, цитирани от BBC.

Според нея мерките по справяне с проблема са неправилни.

Докладът продължава с това, че сексуалното посегателство в Индия е "притеснително често" явление. Най-срещаните случаи са по домове, домове за сираци и училища.

През 2007 г. друго проучване показа, че всяко второ от три деца е обект на физическо насилие, като 53% от близо 12 300 деца са жертви на повече от един вид насилие.

Според друго изследване около 7 200 деца са изнасилвания в Индия на година.

Тазгодишният доклад, носещ името "Нарушавайки мълчанието: Насилието върху децата в Индия" показва, че властите не успяват да осигурят нито защита на децата, нито грижа за тях след извършеното престъпление.

"Децата, които имат смелостта да си признаят, че са били наранени, биват пренебрегвани от полицията", казаха от Human Rights Watch.

През 2012 г. индийският парламент гласува закон, с който осъжда посегателството върху деца. Дотогава хиляди провинили се можеха да избягват наказания. За целта бяха създадени специализирани съдилища.

Изнасилването в страната е много наболял проблем. Млади жени редовно стават обект на жестоки изнасилвания. В края на 2012 г. 23-годишно момиче бе брутално изнасилено от петима мъже, след което почина от раните си в Индонезия.

Случилото се предизвика социално недоволство сред индийското общество, което настояваше за смъртни присъди на извършителите. Делото срещу тях все още не е приключило.

Междувременно президентът Пранаб Мукерджи утвърди нови наказания, сред които и смъртни за хората, които извършват преднамерени изнасилвания.

Най-четени