Властите в Салвадор нахлуха в офисите на "Мосак Фонсека" 09.04 | 11:14

Клонът на панамската компания за офшорни регистрации изпълнявал поръчки за клиенти по цял свят

От Ростислава Иванова

Властите в Салвадор нахлуха в офисите на панамската правна кантора "Мосак Фонсека", чиито данни за фирми и лица с офшорни фирми и сметки по т.нар. "Панамски документи" изтекоха миналата седмица. Акцията бе ръководена от главния прокурор на страната Дъглас Мелендес. Това съобщи местният новинарски сайт "Ел Фаро", цитиран от БГНЕС.

Документи и компютърна техника са иззети от офиса на кантората, а фирменият знак на "Мосак Фонсека" е премахнат ден по-рано, информираха от прокуратурата.

Клонът на "Мосак Фонсека" в Салвадор е изпълнявал "скрити" функции за клиенти на фирмата по целия свят, смятат салвадорските власти.

Според сайтът "Ел Фаро" салвадорци са използвали "Мосак Фонсека" за покупка на имоти в страната, без да се отчитат пред държавните органи. Фирмата отрича да е правила нещо нередно и казва, че информацията се представя извън контекста.

Миналата неделя базирания във Вашингтон Международен консорциум на разследващите журналисти оповести изтичането на 11,5 милиона документа на "Мосак Фонсека", показващи как политици, общественици, спортисти, хора на изкуството и други членове на световния елит държат парите си в "офшорни" компании.

Течът на данни показа как някои богати хора използват офшорни компании, за да избегнат данъчното облагане. Сред по-известните "жертви" на "Панамските досиета" са премиерът на Исландия, който вече се оттегли, министър-председателят на Великобритания, който обаче до момента не е подал оставка.

В "Панамските списъци" има и 500 българи, като имената на четирима бизнесмени вече изтекоха – Николай Банев, Петър Манджуков, Чавдар Кънчев и Тодор Батков. Фигурират и фирми, свързани с дружества на депутата от ДПС Делян Пеевски, чието име обаче никъде не фигурира.

 

 

Водещи

Най-четени