Влизащите във Великобритания да си пригтвят по £1750 за карантина и тестове 09.02 | 19:57

Нарушителите на новите драконовски мерки ги грози глоба от 10 000 паунда и 10 г. затвор

От iNews.bg

Пристигащите в Обединеното кралство, които трябва да се карантинират по хотели за 10 дни, ги очаква сметка от 1 750 паунда за престоя, транспорта и необходимите тестове. Нарушителите на разпоредбите ги грози глоба до 10 000 паунда и 10 години затвор. Това са част от новите строги гранични мерки, оповестени днес от британското правителство, съобщава БНР.

Министърът на здравеопазването Мат Ханкок заяви в парламента, че случаите на заразявания са намалели с 47% за последните две седмици, но в болниците все още има много повече пациенти, отколкото при предишните пикове на пандемията през април и  ноември.

За да се прекрати достъпът на новите щамове от чужбина са нужни драконови гранични мерки.

Набелязаната вече мярка за карантиниране по хотели за 10 дни на пристигащите от огнища на зараза влиза в сила от 15 февруари. Новото е, че Мат Ханкок обяви, че цялата сметка, която трябва да се заплати от пристигащите, включваща хотела, транспорта и необходимите тестове, ще бъде 1750 паунда. Заявките трябва да бъдат правени предварително онлайн.

Правителството е осигурило 4 600 хотелски стаи. Друг нов момент е, че сега абсолютно всички пристигащи на Острова, освен че трябва да представят отрицателен тест при влизане, ще трябва да си правят още два PCR теста, платени от тях на втория и осмия ден от 10-дневната карантина на посочения от тях адрес.

Ако някой от тези тестове е положителен ще бъде наложена допълнителна карантина за още 10 дни.

Ханкок обяви и наказателните мерки при неспазване на правилата. 1 000 глоба, ако не бъде представен тест за коронавирус при пристигане. 2 000 паунда глоба, ако не се направи втори тест и удължаване на карантината на 14 дни. Глоби между 5 000 и 10 000 паунда за отказ за карантиниране в определените хотели.

Всеки, който даде невярна информация във формуляра за пътуване при положение, че е пребивавал в държава от така наречения "червен списък", го грози затвор до 10 години.

Както коментира политическият кореспондент на Би Би Си Крис Мейсън, строгите мерки като цяло се приемат с оглед на справянето с пандемията, но големият въпрос е за бъдещето – как тези ограничения ще започнат евентуално да бъдат облекчавани, в какъв порядък и кога.

Голям въпрос са и огромните последици за човешките права и свободи.

Водещи

Най-четени