Вместо да доставя газ в Европа, Русия започна да си го връща 30.10 | 16:39

Тръбопроводът Ямал-Европа мина в реверсивен режим

От iNews

Подаването на газ през тръбопровода Ямал - Европа бе прекратено днес сутринта, показват данни от европейския заготрранспортен оператор Gascade, цитиран от ТАСС. Нещо повече, започнало е връщане на газ от Европа към Русия.

Подаването на газ е спаднало рязко между 09:00 и 10:00 ч. днес, а до 11:00 напълно е спряло. Според Gascade реверсивният поток газ, който е последвал спирането е достигнал 168 хил. куб. м в час.

Транснационалният газопровод Ямал - Европа минава през територията на четири държави - Русия, Беларус, Полша и Германия. Той бе пуснат в експлоатация през 1999 г. с цел да заобиколи Украйна. Проектната му мощност е почти 33 млрд. куб. м газ годишно.

Руският президент Владимир Путин увери преди дни, че Русия не е намалила доставките в Европа със спекулативна цел да надуе цената на природния газ и дори възвложи на държавната компания "Газпром" да увеличи обемите на износа от 8 ноември, след като запълни руските хранилища. Цената на газа на европейските пазари в четвъртък за първи път слезе под 1000 долара за 1000 куб. м., а вчера бе 800 долара. От 17 септември не е била на толкова ниско равнище.

Русия очаква разрешение от Германия да започне доставка на природен газ по първата от двете тръби на "Северен поток-2", която вече е запълнена. Спирането на Ямал - Европа може да ускори този процес.