Внимание! Страховита ледена буря сковава Северна Европа 05.12 | 21:37

От Външно министерство съветват да не се пътува до Германия, Полша и Дания

От Десислава Маданска

Българските граждани да избягват пътувания до Германия, Полша и Дания, препоръчаха от външно министерство. Причина е усложнената метеорологична обстановка и очакваната снежна буря, която ще засегне Северна Европа. Ако все пак се тръгне на път, то трябва да се предприема с повишено внимание.

Метеорологичните служби в Северна Европа предупреждават за силна буря, която ще предизвика безредици в трафика на превозни средства, наводнения, обилни снеговалежи и покачване на нивото на Северно море. Очаква се вълните да достигнат височина до 3 метра.

В северните и централни части на Германия и в планините са вероятни силни ветрове и снеговалежи. Най-тежко се очаква да бъде засегнат Хамбург. 

Летището предупреждава пътниците за евентуални закъснения и отмяна на полетите. В споменатите зони от страната е обявен червен код.

Силен, поривист вятър със скорост от 50 до 130 километра в час, е регистриран в областите Померания и Западна Померания в Полша. Предупредителният червен код за тези области е валиден до 7 декември 2013 г.  включително.

В същото време Датският метеорологичен институт издаде предупреждение за наближаващата откъм Великобритания буря "Бодил”, която ще засегне цяла Дания, с посока на разпространение от запад на изток. В югозападната част от страната ветровете могат да достигнат 23-18 метра в секунда, а в северозападната 35-40 метра в секунда.

За цялата страна е обявен код оранжев в следващите 24 часа. Обявени са  промени в разписанията на редица междуградски и градски влакове, като множество курсове са отменени или ще бъдат заменени от автобуси.

Промени и анулирания има и в движението на влаковете, обслужващи Копенхагенското летище "Каструп”, а също така и във фериботните линии до остров Борнхолм.

Водещи

Най-четени