Воден ад и в Румъния - стотици са евакуирани 29.07 | 17:45

Придошлите реки блокираха пътища и наводниха хиляди домове

От Теодора Кокаланова

Стотици души са евакуирани от южните румънски окръзи Вълча и Горж заради наводнения, съобщават румънските медии. Над 200 души са евакуирани от окръг Вълча заради прииждане на реките. Залети са шосета. Множество къщи и стопанства са наводнени и в окръг Арджеш.

Наводнен е и Центърът за кръвопреливане в град Питещ. В окръзите Вълча и Горж е обявено предупреждение "червен код" за наводнения от прииждане на реките. В окръзите Вълча, Аджеш, Дъмбовица и Прахова са засегнати десетки населени места, блокирани са национални и окръжни пътища, наводнени са домакинства.

Министерството на вътрешните работи е изпратило три хеликоптера за евакуиране на населението от изолираните райони. Редица жители на град Новач, окръг Горж, където нивото на водата е достигнало над три метра, са евакуирани с помощта на маскирани служители на Службата за специални операции, след като отказали да напуснат домовете си.

Премиерът Виктор Понта, който участва в заседание на щаба за извънредни ситуации заяви, че заминава спешно за силно засегнатия от водната стихия окръг Горж. Обявен е "жълт код" за атмосферна нестабилност в осем окръга в централната и южната част на страната, допълва БТА. 

Водещи

Най-четени