Водолази смятат, че са открили отломки на изчезналия малайзийски самолет 13.05 | 15:31

На 8 март 2014г. самолет MH370 изчезна от радарите и вече година не е ясно местонахождението му

От Беатрис Николoва

Операцията по издирването на изчезналия малайзийски самолет MH370 има напредък. Открити са неизучени до момента отломки от изкуствен произход в южната част на Индийския океан, съобщи AFP.

Воденият от Австралия екип претърсва дъното в южната част на Индийския океан с надеждата да намери пътническия самолет, който изчезна на 8 март 2014 г. по време на полет от Куала Лумпур до Пекин с 239 пътници на борда.

Предполага се, че самолетът е паднал в района на южната част на Индийския океан. Повече от година вече издирвателните екипи не могат да открият следи от падналия боинг.

Австралийското бюро по безопасност на транспорта обясни, че са открити множество малки блестящи отражения на равен участък от дъното на океана. Предстои дъното в този район ще бъде прегледано внимателно.

Макар отломките да изглеждат с човешки произход, те нямат характеристиките на типичните отломки от самолет, така че властите са изпратили подводна камера, която е намерила на дъното части от кораб. На снимките ясно се виждат котва и други обекти и водолазите смятат, че са попаднали на корабокрушение, освен на евентуални части от падналия MH370.

Това е интересна находка, макар че не е това, което търсихме, обяви началникът на издирвателната операция Питър Фоули.

Това събитие показа, че системите, хората и оборудването, включени в издирването, работят добре. Това показва, че ако районът на катастрофата е в зоната на търсене, скоро ще намерим самолета, подчерта Фоули.

 

Водещи

Най-четени