Военна мощ за Русия обеща Путин на парада 09.05 | 16:31

“Аз умирам, но няма да се предам”, припомни той клетвата на сражавалите се с нацистите

От iNews.bg

Президентът Владимир Путин обеща подкрепа за военната мощ на Русия по време на честването на Деня на победата във Втората световна война – честване, което става все по-важно за управлението му от две десетилетия, предаде БГНЕС. Речта на президента пред хиляди войници и ветерани на Червения площад се състоя в началото на ежегодния парад, в който стотици единици военна техника преминават по улиците на Москва.

"Уроците от отминалата война отново са актуални и днес. Ние направихме и ще направим всичко необходимо, за да гарантираме големите възможности на нашите въоръжени сили”, каза той.

"Тези в съвременната руска армия си спомнят "клетвата” на съветските войници, сражаващи се с нацистка Германия", добави той: "Аз умирам, но няма да се предам”.

Двудневният празник, посветен на победата от 1945 г., тази година е на фона на засиленото напрежение между Русия и Запада и опасенията от нова надпревара във въоръжението между Руската федерация и САЩ. Москва неотдавна заяви, че ще увеличи военното си присъствие в Арктика, стремейки се да утвърди влиянието си в стратегическия регион.

Паради и чествания се проведоха в големи и малки градове в цялата страна – от европейския анклав на Калининград до далекоизточния Сахалин, близо до Япония.

Планираните в столицата полети бяха отменени обаче заради лошото време, съобщиха агенциите в страната.

Държавната телевизия излъчи маршове от т. н. райони на бившия СССР, като от непризнатата република Луганск – украински отцепил се регион, управляван от подкрепяните от Русия сепаратисти.

Конфликтът между силите на Киев и сепаратистите отне около 13 000 живота през последните пет години.

Почти половината от руснаците са заявили, че планират да присъстват на събитието в чест на Деня на победата тази година, според държавния социологически институт VTsIOM. 

Водещи

Най-четени