Военната мисия на ЕС ще обучи над 11 000 украински войници до края на този месец 08.03 | 17:45

Това обяви на Върховният представител на Общността по външните въпроси и политиката за сигурност Жозеп Борел на пресконференция в Стокхолм след неформална среща на министрите на отбраната на страните-членки

От iNews

Военната мисия на Европейския съюз ще обучи над 11 000 украински войници до края на този месец и още 30 000 до края на годината. Това обяви на Върховният представител на Общността по външните въпроси и политиката за сигурност Жозеп Борел на пресконференция в Стокхолм след неформална среща на министрите на отбраната на страните-членки.

"Нашата мисия ще обучи повече от 11 000 души до края на март и 30 000 до края на годината", заяви испанският дипломат.

Освен това, според Борел, мисията на ЕС ще обучава екипажи за танкове, които ще бъдат доставени в Украйна чрез НАТО, пише Агенция "Фокус".

Дипломатът предложи план от три точки за доставката на снаряди за Украйна, което предполага спешно изпращане от съществуващите запаси на стойност 1 милиард евро, спешни покупки за още 1 милиард евро и пренастройване на индустрията към военна основа за ускоряване на производството.

"Предложих план от три стъпки, който се оценява на 2 милиарда евро: това са доставки от съществуващи запаси, за които предлагам да се отделят 1 милиард евро от Европейския фонд за мир, втората стъпка е съвместно закупуване на 155-милиметрови боеприпаси , за което трябва да бъдат отделени още 1 милиард евро и привеждане на нашето производство към военните нужди", обясни Борел.

Той изрази надежда инициативата му да бъде одобрена на планираната съвместна среща на министрите на отбраната и външните работи на ЕС на 20 март в Брюксел.

Борел отбеляза, че ЕС предпочита оръжията да се произвеждат в Европа, но за спешни доставки в Украйна снарядите може да бъдат закупени "отвсякъде".

Водещи

Най-четени