Военни кораби и авиация охраняват митинга в Истанбул 07.08 | 20:40

Между 3 и 5 млн. души се очакват на крайбрежния площад за митинга, който ще финализира всекидневните бдения в защита на демокрацията след неуспешния преврат

От iNews.bg

Властите предприеха изключителни мерки за сигурност по охраната на района Йеникапъ в Истанбул, където днес за 17 ч. е насрочен митингът в защита на демокрацията, предаде кореспондентът на БГНЕС. В 13 ч. на позиция в морето излязоха кораби на военно-морския флот, два хеликоптера наблюдават мястото на проявата, определена от турските медии като историческа. Освен това на площада и района около него са съсредоточени полицейски части за специални операции, десетки бронирани автомобили и специално обучени кучета.

Между 3 и 5 млн. души се очаква да се съберат на крайбрежния площад за митинга, който ще финализира всекидневните бдения в защита на демокрацията след 15 юли, когато опитът за преврат се провали и виновникът бе светкавично назован. Заради огромния човешки поток, напиращ да заеме позиции много преди началото и за да се избегне задръстването по улиците, вместо в 13,30 ч., още в 10,30 ч. започна пропускането на желаещите. Хората се стичат пеша от отредените паркинги, тъй като всички входове към площада са отцепени от полицията.

Участниците в мега-проявата преминават през 165 скенера, претърсвани са с метал-детектори и всеки получава национално знаме и шапка. Не са разрешени никакви други знамена освен националния флаг на Турция, но вече се виждат групи, развяващи тези на Афганистан, Азербайджан, Албания и дори на Свободната армия на Сирия. От двете страни на 60-метровата трибуна са изградени подиуми с капацитет по 3 000 души – за официалните лица и за семействата на убитите при сблъсъците в нощта на 15 юли. Наети са 254 пътнически кораби, които ще превозват хора за митинга от различни точки на Истанбул.

Водещи

Най-четени