Военните в САЩ се захващат с атентаторите от 11 септември 05.04 | 10:05

В крайна сметка Халид Шейх Мохамед и другарите му ще се изправят пред военен съд

От Ивайло Ачев

Петимата заподозрени в атентатите на 11 септември, 2001 година, ще бъдат съдени във военната база в Гуантанамо, пише San Francisco Chronicle.

Информацията за подновяването на процеса изтече от Пентагона, като все още не е свъсем сигурно, че Гунатанамо ще бъде мястото, където ще се проведе процесът, но е почти 100% вероятно да е там.

Процесът срещу Халид Шейх Мохамед, който е считан за мозъка на операцията на 11 септември и още четирима негови другари се подновява след няколко години застой. На петимата бяха повдигнати обвинения от военна прокуратура в САЩ през 2008 година, но след идването на Барак Обама в Белия дом процесът беше спрян, тъй като Обама искаше заподозрените в тероризъм да бъдат съдени в цивилни съдилища. В крайна сметка обаче това не се случи и през април миналата година главният прокурор на САЩ Ерик Холдър върна делото срещу Халид Шейх Мохамед и другарите му на военните.

Ако петимата заподозрени бъдат признати за виновни, те най-вероятно ще получат смъртни присъди. Четенето на обвиненията срещу тях ще се състои през следващия месец.

Водещи

Най-четени