Военният министър на Израел нареди бойкот на Николай Младенов 15.09 | 19:15

Причината е в острите му изказвания срещу политиката на Тел Авив в Западния бряг

От iNews.bg

Израелският министър на отбраната е наредил да бъде бойкотиран специалният пратеник на ООН за мирния процес в Близкия Изток заради критиките му срещу израелските действия в окупираните палестински територии. Министърът ултранационалист Авигдор Либерман е наредил на служители на ведомството и на военни ръководители да не контактуват с Николай Младенов, защото той осъжда израелската колонизация на Западния бряг и събарянето на сгради, предназначени за палестинци, съобщи израелската телевизия Channel 2. Запитан от АФП за причината, говорител на министерството отказа коментар.

Сътрудник на Николай Младенов каза, че той ще бъде в четвъртък в Ню Йорк във връзка със заседание на Съвета за сигурност на ООН. През август Младенов остро критикува Израел заради продължаващото строителство на израелски селища и каза, че на неотдавнашния доклад дипломатическия Квартет (САЩ, Русия, ЕС и ООН), в който се призовава са прекратяването му, не е обърнато никакво внимание.

Младенов каза на Съвета за сигурност, че "препоръките продължават да бъдат пренебрегвани, като това включва увеличаващи се съобщения за строеж на израелски селища и продължаване на разрушаването”. Докладът на дипломатическия Квартет трябваше да е основа за съживяване на израело-палестинския мирен процес, който е в застой откакто американската инициатива през април 2014 година се провали, припомня БГНЕС.

Расте тревогата, че строителството на израелски селища на земя, която палестинците смятат за част от бъдещата им държава, унищожава възможностите за мирно споразумение, което се основава на създаването на две държави. През август Младенов каза, че от 1 юли Израел напредва с плановете за строителство на повече от 1000 жилища в окупирания Източен Йерусалим и 735 на Западния бряг. Израелският премиер Бенямин Нетаняху отхвърли тази критика и защити строежа на селища като изтъкна, че евреите са исторически свързани с тази земя. Бойкотът ще се отрази конкретно върху разговорите на Младенов със структурата на израелското военно министерство COGAT, която прилага правителствената политика в палестинските територии.

Водещи