Володимир Зеленски предупреди, че руският контрол над Запорожката АЕЦ заплашва с радиационна катастрофа 26.04 | 13:15

Изявлението му дойде в деня, в който се навършват 38 години от ядрената катастрофа в Чернобил през 1986 г.

От iNews.bg

Володимир Зеленски предупреди, че руският контрол над Запорожката АЕЦ заплашва с радиационна катастрофа. Изявлението му дойде в деня, в който се навършват 38 години от ядрената катастрофа в Чернобил през 1986 г., предаде АФП.

Руските сили превзеха Запорожската АЕЦ в Южна Украйна в първите дни на инвазията си през 2022 г.

Москва и Киев редовно се обвиняват взаимно, че застрашават безопасността на обекта, който е най-голямото ядрено съоръжение в Европа.

"Вече 785 дни руските терористи държат Запорожската АЕЦ като заложник", заяви Зеленски в социалните мрежи.

"Отговорност на целия свят е да окаже натиск върху Русия, за да гарантира, че централата ще бъде освободена и върната под пълен украински контрол, както и че всички украински ядрени съоръжения ще бъдат защитени от руски удари. Това е единственият начин да се предотвратят нови радиационни катастрофи, които присъствието на руските окупатори в ЗНЯО постоянно заплашва", добави той.

Призивът беше отправен 38 години след разтопяването на атомната електроцентрала в Чернобил в Северна Украйна, тогава част от Съветския съюз.

Инцидентът, който се смята за най-тежката ядрена катастрофа в света, замърсява обширни територии в Украйна, Беларус и Русия. На радиация бяха изложени и обширни райони от Западна Европа.

"Чернобилската катастрофа показа колко бързо могат да се появят смъртоносни заплахи", каза Зеленски.

Руските сили превзеха изведеното от експлоатация съоръжение в Чернобил на 24 февруари 2022 г. - първия ден от инвазията си, когато изпратиха войски в Украйна от Беларус - но го изоставиха седмици по-късно.

Водещи

Най-четени