Волфганг Шойбле: МВФ няма да участва в първия транш с помощ за Гърция 17.07 | 13:30

Организацията планира да се включи едва след преразглеждане на финансовите параметри

От Ралица Иванова

Немският финансов министър Волфганг Шойбле е споделил в писмо до председателя на долната камара на местния парламент, че Международния Валутен Фонд (МВФ) няма да бъде включен в изплащането на първия транш на планираната трета спасителна програма за Гърция.

Планира се той да бъде изплатен в средата на август, според писмото, цитирано от Ройтерс, в което Шойбле е помолил парламента да се съгласи на отворен разговор по въпроса за Гърция.

Според документа, участието на МВФ ще зависи от заключенията направени след преразглеждането на програмата през есента на 2015, както и официално становище за устойчивостта на гръцкия дълг.

В същото време, шефът на кабинета на немския канцлер Ангела Меркел, Петер Алтмайер е казал в интервю за немско телевизионно шоу, че Директорът на МВФ Кристин Лагард е дала ''ясно да се разбере, че МВФ няма да се оттегли'' от спасителната програма за Гърция.

По-рано в четвъртък, президентът на Еврогрупата Йерун Дейселблум, който същевременно изпълнява и функциите си на министър на финансите в Холандия, е обявил, че съществува широка подкрепа на тезата, че МВФ задължително трябва да бъде включен в спасителния план за Гърция.

 

 

Водещи

Най-четени