Връщаме нелегалните имигранти в Турция 16.12 | 11:40

Преговорите за реадмисия продължиха няколко години

От Мая Александрова

Турция и ЕС подписаха споразумение, което позволява на държавите от Европейския съюз да връщат нелегалните имигранти в Турция.

Под документа подписи сложиха турският външен министър Ахмед Давутоглу и еврокомисаря Сесилия Малмстрьом, съобщи БНР.

Преговорите за реадмисия продължиха няколко години заради недоверието на турското правителство към европейските уверения за облекчаване на визовия режим за турските граждани. Малмстрьом и Давутоглу се договориха и за започване на преговори по този въпрос.

Турция се задължава да приема обратно свои граждани, както и граждани на трети страни, които са преминали нелегално като имигранти в България или Гърция, а на сирийските бежанци, които Турция сега приема като гости, ще им даде статут на имигранти. Така ООН ще има право да се намесва за разрешаването на проблемите.

Задължителните европейски визи за турските граждани ще отпаднат най-късно до 3 години и половина и те ще имат възможност да пътуват безвизово в европейските държави.

От друга страна обаче в споразуменията са залегнали доста тежки за Турция условия. Едно от тях е, че Анкара ще трябва да признае за легитимни и паспортите на гражданите на Кипър, което досега отказваше заради Кипърския проблем.

Водещи

Най-четени