Връщат на студентите парите за бригади в САЩ 24.06 | 21:00

Сумата за платените визови интервюта също не е загубена, тъй като вносната бележка с валидност до 12 месеца от датата на плащане

От iNews.bg

Сумите, които студенти са заплатили за бригада в САЩ, ще им бъдат върнати. Това обясни пред "Монитор" Станимир Найденов, мениджър на програма "Work and travel" в "Интеграл", след като стана ясно, че издаването на визи е окончателно прекратено. Парите ще бъдат върнати поетапно като се започне с първите, които са се отказали от лятна работа в Америка в началото на извънредното положение.
 
Към момента компанията изплаща всичко, което студентите са им превели, за да задвижат тяхната кандидатура – няма неустойки или допълнителни анекси към договорите. В следващите няколко дни обаче очакват наставления от американските спонсори, които осигуряват разрешителни, плащат такси. Ако те не могат да възстановят част от средствата, които "Интеграл" са превели към тях, на част от студентите може да не бъде върната цялата сума.
 
 
"Очакваме наставления и евентуални неустойки могат да дойдат от страна на спонсорите. Те може да бъдат за следващите студенти. Не искаме да създаваме все още паника, защото това не зависи от нас, а от спонсорите. Надяваме се на най-доброто.", обясни Найденов. Таксата за програмата е между 700 и 1200 долара спрямо това кога са се включили студентите. Закупените самолетни билети обаче могат да бъдат възстановени от авиокоманиите.
 
Сумата за платените визови интервюта също не е загубена, тъй като вносната бележка с валидност до 12 месеца от датата на плащане. Така, ако студентът е платил в началото на годината, има право да се яви на интервю до началото на 2020 г. Тези, които са последната година студенти или нямат възможност да отидат на бригада следващата година, също могат да си избият парите от предплатеното визово интервю.
 
"Те могат да дадат вносната си бележка на свой приятел. Това е информацията, която имаме, до днес от Посолството не са изпращали други насоки,", обясни мениджърът на програмата за културен обмен.
 
Той посочи, че около 10% от студенти са успели да вземат виза преди издаването и да бъде прекратено на 13 март. Не всички от тях обаче ще заминат, тъй като в някои щати сезонът е провален. Част от младежите пък се страхуват заради големият брой заболели от коронавирус в САЩ и бунтовете от последните седмици. За студентите, които ще летят до Америка има три варианта за полети, тъй като тези от страни членки на Шенген са забранени.
 
Те могат да пътуват до Белград, а от първи юли и от Турция, а след това да кацнат в Ню Йорк. Проблемът е, че голяма част от полетите са запълнени, посочи Найденов. Затова като алтернативен маршрут се предлага самолет от Турция до Вашингтон. Найденов обясни, че вече сме в сезон и затова авиокомпаниите да вдигнали цените на билетите, но все пак имало и такива по 700 евро.

Водещи

Най-четени