Все по-малко вярваме в ЕС 14.05 | 11:46

Икономиката на съюза няма да отбележи ръст тази година, прогнозира МВФ

От Ралица Стоянова

Обществената подкрепа за икономическа интеграция в рамките на Европа се е сринала през изминалата година, съобщават експертите от Pew Research Center (PWC). 

Подкрепата на ЕС от 60% през 2012 година е паднала до 45% през 2013 година, пише Econ.bg. 

Настанилата се трайно икономическа криза предизвиква поляризиране на европейското мнение. Германия e по-позитивно настроена, но Италия, Гърция и Испания са на обратния полюс. 

Въпреки силните критики на политиката на съкращения, пет от осемте анкетирани държави смятат, че именно това е решението – вместо увеличаването на държавните разходи с цел стимулация на потреблението.

Същевременно Международният валутен фонд (МВФ) очаква икономиката на ЕС да не отбележи какъвто и да е растеж през 2013 година.

Французите също започват да се съмняват в европейската идея, следвайки скептичните италианци, гърци и испанци. 77% от анкетираните смятат, че европейската икономическа интеграция е влошила положението във Франция. Това е увеличение с цели 14% спрямо миналата година. 58% пък разглеждат ЕС като лош институционален пример, което е с 18% нагоре от 2012 година.

Песимизмът достига рекордни нива и в икономически аспект. Едва 1% от гърците, 3% от италианците, 4% от испанците и 9% от французите смятат, че икономическото състояние на страната им е добро.

Имайки предвид, че Германия е най-стабилната държава-членка на ЕС, не е толкова учудващо, че там сантиментите са други – 75% от анкетираните са доволни от икономическото статукво. Чехия и Полша са други страни, които са по-скоро позитивни виждания за икономическата ситуация на Стария континент.

Фаворит сред социалните и икономически проблеми е наличието на високи нива на безработица. 78% от анкетираните посочват именно това като най-големият проблем в страната им. 71% споменават външния дълг като икономическо бреме, като в редица страни фактори се оказват и повишаващите се цени, както и все по-осезаемата разлика между бедни и богати.

 Кое е болното място на ЕС - прочетете в Econ.bg.

Водещи