Все повече бежанци идват от България, оплакват се Белград и Будапеща 14.07 | 07:38

Властите в Сърбия ще искат помощ от ЕС, твърдят, че балканският маршрут реално не е затворен

От iNews.bg

Броят на бежанците, които идват от България, с всеки изминал ден стават все повече. От това се оплакват властите в Белград и Будапеща. Според Сърбия на нейна територия от нашата граница ежедневно проникват около 300 мигранти. В същото време от страна на Македония влизали по около стотина, съобщава местната държавна обществена телевизия.

През следващата седмица властите в Белград ще информира Европейският съюз, че т.нар. "Балкански маршрут" не е окончателно закрит, защото в страната влизат всеки ден до 400 души. В тази връзка Сърбия възнамерява да започне и преговори с Унгария за постигане на споразумение, което ще позволява на търсещите убежище да подават молби в приемните центрове, а не както е в момента на самата граница, предаде БГНЕС.

Всеки ден от България и Македония в Сърбия пристига значителен брой мигранти, предупреждава и Дьорд Баконди, съветник по въпросите на националната сигурност на унгарския премиер Виктор Орбан. Според него след въвеждането на новите по-строги мерки по границата със Сърбия в Унгария вече пристигат все по-малко нелегални. Баконди съобщи, че след въвеждането на новите мерки на 5-ти юли само за една седмица 1900 мигранти са се опитали да прекосят нелегално унгарската граница. В момента на територията на Сърбия има около 2000 бежанци, но ако тази тенденция се запази това означава, че само след 7 дни в страната ще има 7 000 бежанци. Освен на унгарската може да имаме проблеми и на хърватската граница, предупредиха представители на хуманитарните организации.

Водещи

Най-четени