Все повече турски военни търсят убежище в Европа 28.01 | 12:09

Над 40 поискали от Германия, не им дали заради предстоящата визита на Меркел в Анкара

От iNews.bg

Все повече турски военни търяст политическо убежище в европейски държави. Тенденцията започна още в нощта на преврата, когато 8 офицери избягаха с хеликоптер в Гърция и поискаха закрила. Миналата седмица стана ясно, че друга група турски военни и дипломати, които се намират в Норвегия, са поискали от страната да има даде убежище, тъй като са били повикани да се върнат в родината си, но според тях Анкара иска да ги вкара в затвора. Сега става ясно, че подобна ситуация се разиграва и в Германия.

Най-малко 40 турски офицери са поискали от Бернил политическо убежище. Военните са представили исканията си още след първата вълна чистки в Турция след опита за преврат, но германските власти са се въздържат от решение, пише списание "Шпигел", предаде БНР. Причината е предстоящата визита на германския канцлер Ангела Меркел в Анкара следващата седмица. Тя се опасява, че евентуално положително решение ще застраши споразумението за бежанците, което ЕС сключи с Турция.

През тази седмица Турция заплаши да отмени споразумението за реадмисия с Гърция, след като гръцкият Върховен съд отказа екстрадирането на осем турски военни, които потърсиха убежище в Гърция след опита за преврат в страната си.

Водещи

Най-четени