Вселенският патриарх е против „Св. София“ да става джамия 23.02 | 17:17

Настоява храмът да бъде превърнат в музей

От Филипа Тодева

Вселенският патриарх Вартоломей I е против превръщането на византийския храм "Света София" в действаща джамия. Това той подчертава в изявление пред турския вестник "Миллиет".

""Света София" е музей на турската държава. Ако в нея се разреши извършването на обреди, те трябва да бъдат християнски преди всичко, защото "Света София" е построена за църква, а не за джамия. В продължение на хиляда години е служила като християнски храм, но след това бе превърната в музей. Ние държим "Света София" да остане музей", казва Вартоломей I.

Вселенският патриарх направи това изявление във връзка с внесено в турския парламент предложение, в което се настоява "Света София" да стане действаща джамия. Преди време група мюсюлмани с подобно искане извършиха молитвен обряд-протест пред сградата на бившата византийска църква.

Ръководителят на Дирекцията за религиозните фондации в Турция Аднан Ердем, казва обаче, че както църквата "Света София" в Трабзон, така и истанбулската са "джамии и ще останат такива завинаги", допълва БНР.

Водещи

Най-четени