Вселенският патриарх подписа независимостта на украинската църква 03.11 | 16:30

Подпис под споразумението сложи и Петро Порошенко

От iNews.bg

Президентът на Украйна Петро Порошенко и патриархът на Константинопол Вартоломей подписаха споразумение за създаването на самостоятелна украинска църква, съобщава ТАСС. Церемонията по подписването се състоя в събота в резиденцията на патриарха в Истанбул, предаде БГНЕС.

"Днес е исторически ден. Подписахме споразумение за сътрудничество между Украйна и Вселенската патриаршия", заяви Порошенко. "Украинците се молеха за Господ да им изпрати една православна автокефална църква", добави той. Според президента на Украйна "процесът е завършен и са създадени всички условия, за да се подготви Вселенския събор ".

Вартоломей отново потвърди, че има право да предоставя автокефалност и заяви, че това "ще помогне за преодоляване на схизмата, който съществува в Украйна от 30 години". "Благодаря ви и за предишните посещения на Вселенската патриаршия, за красивата църква" Свети Андрей ", която ни дадохте в Киев, и която ще бъде постоянното представителство на църквата майка в столицата на Украйна", каза той при срещата си с Порошенко.

Водещи

Най-четени