Всеобщата стачка в Белгия приключи 23.12 | 14:28

Пенсионната реформа в страната ще стане факт

От Ивайло Ачев

Националната стачка в Белгия, насочена срещу реформата в пенсионната система, е прекратена, предаде БТА.

Въпреки че протестът трябваше да продължи едно денонощие, вчера (22 декември) се появи информация, че служителите от обществения сектор няма да се върнат на работа поне до понеделник (26 декември), а от железниците - може би и до Нова година.

Тази сутрин (23 декември) обаче градският транспорт и железниците работят нормално. Някои влакове се движат със закъснение, но е възобновено движението по високоскоростните линии, свързващи Белгия с Лондон и Париж.

Около 6:00 часа днес Сенатът на белгийския парламент одобри спорния проектозакон за увеличаване на пенсионната възраст, след дебати, продължили почти денонощие. По-късно днес текстовете ще бъдат подложени на гласуване и в долната камара, с което законодателната година приключва.

Реформата предвижда повишаване на пенсионната възраст с две години поетапно в рамките на следващите четири години. Правителството отбеляза при дебата в парламента, че предприетата реформа е необходима, след като последните промени в сферата на пенсиите са правени през 1961 година. Управляващите добавиха, че въпреки кризата отделят половин милиард евро за повишение на най-ниските пенсии. 

Водещи

Най-четени