Всички без Великобритания на неофициална среща преди следващия Европейски съвет 24.06 | 11:02

Brexit е историческо събитие, но трябва да избягваме истеричните реакции, казва Доналд Туск

От iNews.bg

Следващата седмица всички държави от Евросъюза без Великобритания ще имат неофициална среща. 27-те ще се съберат в навечерието на заседанието на Съвета на ЕС, планирано за 28 и 29 юли. Това съобщава самият председател на Европейския съвет Доналд Туск. "Вече предложих на лидерите на 27-те държави неформална среща преди заседанието на Съвета, на която да обсъдим създалата се ситуация”, казва той, цитиран от ТАСС.

Туск не скрива и разочарованието си от резултатите от британския референдум. "Европейският съюз очакваше друго от вчерашното гласуване, но е готов и за негативния сценарий. Това е историческо събитие, но трябва да избягваме истеричните реакции”, казва председателят на Европейския съвет. И добавя, че излизането на Великобритания няма да убие Евросъюза, а ще го направи по-силен.

Туск отбеляза още, че европейските правила и закони не спират да важат за Великобритания, въпреки резултатите от референдума. И това ще остане така до фактическото напускане на страната. Това се отнася както по отношение на правата на Лондон, така и за задълженията му.

Водещи

Най-четени