Всички се подготвят за най-лошия изход от изборите в Гърция 15.06 | 11:51

Централните банки на големите икономики имат готовност да предприемат първи стъпки

От Вероника Стойновска

Световните икономики се подготвят за възможна финансова паника след изборите в Гърция този уикенд. Централните банки на големите икономики са готови, ако се наложи, да предприемат координирани действия, за да стабилизират пазарите. Това съобщиха лидерите на страните от Г-20, които ще се срещнат в Мексико идната седмица, информира Reuters.

Канада обаяви, че е "готова да действа", ако ситуацията се развие неблагоприятно. Централната банка на Япония също е подготвена за най-лошото, а Китай и Индия все още разработват резервни планове за справяне със ситуацията.

В Европа властите също са подготвили планове за овладяване сътресенията в случай че гърците гласуват за партията "Сириза", която е обещала да прекрати спасителното споразумение на страната с ЕС и МВФ.

След като запасите на банките скочиха с повече от 20% в четвъртък, се очаква избирателите да гласуват за партия, която е благоприятно настроена към международното споразумение за спасителен план.

Френският президент Франсоа Оланд заяви по гръцка телевизия, че предпочита страната да остане в еврозоната, отколкото се върне към старата си валута.

Водещи

Най-четени