Встъпва в длъжност новият полски президент Анджей Дуда 06.08 | 10:00

Като президент той ще има право на вето върху законите, приемани от парламента, а също да предлага свои законопроекти

От iNews.bg

Днес полага клетва и встъпва в длъжност новият президент на Полша - Анджей Дуда. На изборите през май кандидатът на опозиционната консервативна партия "Право и справедливост" победи на втори тур президента Бронислав Коморовски, като получи подкрепата на 51, 55 на сто от избирателите, припомня ТАСС.

Полагането на клетва ще се състои в Сейма, долната камара на парламента. След това Дуда ще поднесе цветя в Сейма пред паметните плочи на парламентаристите, загинали в катастрофата в Смоленск и по време на Втората световна война. После президентската двойка ще посети молебен в главната катедрала на Варшава, оттам ще отиде в Кралския замък, където Дуда ще получи президентските инсигнии. Следобед той ще пристигне в президентския дворец, където ще почете паметта на президента Лех Качински и съпругата му Мария, загинали в самолетната катастрофа на 10 април 2010 г. Следобед на площад "Пилсудски" новият президентът ще поеме командването на въоръжените сили.

Четиридесет и три годишният Дуда започна предизборната си кампания с уверения, че ще бъде президент на всички поляци. "Вратите на президентския дворец ще са отворени", заяви той, припомня ДПА. Победата му над Коморовски, когото социолозите сочеха като фаворит, изненада мнозина. Католик, патриот и консерватор, Дуда е изразител на ценностите, изповядвани от твърдите избиратели на "Право и справедливост". Макар след изборите той да замрази членството си в тази партия, бе почетен гост на конгреса й през юни и говори за необходимостта от създаване на "държава, която е справедлива към всички, която се отнася еднакво към всичките си граждани, която е способна да защитава слабите".

Идването на Анджей Дуда на президентския пост ще постави нови предизвикателства пред сегашното правителство, коментират наблюдателите. Макар да се очаква да остане политически неутрален, той обеща да отхвърли всички предложени закони, имащи за цел да променят основно страната. Дуда даде също да се разбере, че няма намерение да се ограничава единствено до церемониалните си задължения и е готов "да възроди републиката".

 

Като президент той ще има право на вето върху законите, приемани от парламента, а също да предлага свои законопроекти.

Водещи

Най-четени