Втора поредна вечер на кървави сблъсъци в Киев 21.01 | 09:54

Янукович предупреди, че е застрашена сигурността на страната

От Христина Рафаилова

Насилието по улиците на украинската столица Киев не стихва за втора поредна вечер. 

След кървавите сблъсъци в неделя, когато  стотици бяха ранени и 30 души бяха арестувани, в началото на тази седмица отново имаше сблъсъци между полицията и демонстрантите

На "Евромайдан" в понеделник са събраха значително по-  малко протестиращи. На площада и в района около него обаче имаше огромен брой униформени.

Пред демонстрантите, които пренощуваха на "Евромайдан", имаше дълга колона от служители на реда, предпазващи се от народния гняв с щитове. 

Демонстрантите хвърляха павета и бензинови бомби по полицаите, информира BBC. Униформените отговориха на атака с гумени куршуми, сълзотворен газ  и дори хвърляли обратно паветата към демонстрантите.

Същевременно президентът Виктор Янукович предупреди, че сигурността в страната е застрашена от продължаващите сблъсъци между органите на реда и поддръжниците на европейския път на страната. 

В понеделник и външните министри на държавите от ЕС изразиха безпокойството си от ситуацията в Киев  и новото законодателство, което ограничава правото на протест на гражданите. Именно заради него в неделя хиляди излязоха на демонстрация, която прерасна в стълкновение с полицията. 

В близките дни се очаква и Русия да излезе с позиция за случващото се в черноморската държава. 

Най-четени