Втората експертиза определи Андрес Брайвик за психически здрав 10.04 | 16:43

Делото срещу него започва следващата седмица

От Ивайло Ачев

Норвежкият масов убиец Андрес Брайвик беше признат за "психически здрав" при втората психиатрична експертиза, предаде Reuters.

Решението не означава, че съдът окончателно признава Брайвик за вменяем. Окончателното становище ще бъде взето от петчленен съдебен състав в края на делото срещу убиеца, който отне живота на общо 77 души през лятото на 2011 година.

Делото започва през следващата седмица, като се очаква да продължи общо 10 седмици, а на Брайвик вече бяха повдигнати обвинения в предумишлено убийство и тероризъм.

Ако Брайвик бъде признат за психически здрав и за виновен по обвиненията, той може да прекара 21 години в затвора плюс удължаване на присъдата до живот. Ако обаче бъде признат за страдащ от шизофрения, каквото беше заключението на първата експертиза, той ще бъде затворен в лудница за неопределен срок от време.

Андерс Брайвик вече призна, че е извършил убийствата, но казва, че го е направил, тъй като хората, чийто живот е отнел, са "предатели". Брайвик каза още, че е действал "в защита на европейската култура и европейския начин на живот".

От 77-те души, които Брайвик уби, 69 бяха застреляни на остров Ютьоа, а 8 бяха убити в бомбени експлозии в Осло. 34 от жертвите са на възраст между 14 и 17 години, а 22 – на възраст между 18 и 20 години.

Водещи

Най-четени