Второ земетресение удари Гърция 19.01 | 18:00

Припомняме, че тази сутрин в 04:52 в източната част на йонийския остров Кефалония

От iNews.bg

В неделя в 11:26 локално време (съвпада с времето в България) е регистрирано земетресение с магнитуд 3.0 и епицентър между Централна Гърция и Пелопонес. Сътресения до IV степен са усетени в северозападните части на Пелопонес – районите на Патра и Паралия. На разстояния 15-20 километра (км) от епицентъра сведения на очевидци, постъпили в Европейския център, свидетелстват за кратко около 10 сек и деликатно усещане. Най-вероятно, максималната интензивност на въздействие е не по-висока от IV степен, информира Румяна Главчева, експерт. 

Припомняме, че тази сутрин в 04:52 в източната част на йонийския остров Кефалония, на повече от 260 км западно от столицата Атина, стана и едно доста по-силно земетресение. Магнитудът на земетресението е около 5. Регистрирано е в 167 станции, сред които са и три пункта от България - в районите на Пловдив, Кърджали, Димитровград.

Земетресението е разбудило жителите и е усетено като "действително силно” на разстояния до 10-15 км от епицентъра (Каравадос, Спартя, Лакитра – всичко в къщата дрънчало). В Аргостолион, административен център на Кефалония, също недалеч от епицентъра усещането е силно – разтърсване на цялата къща. В района около града – в селата Фaрса, Давгата, Дилината и град Ликсури, жителите са обезпокоени и от силен шум (бучене).

Очевидно, максималната интензивност е около VI степен (очаквани леки повреди в стари постройки). Макар и с недълбоко огнище, земетресението е усетено на север доста далеч на разстояния около 300-400 и повече километри, в райони наскоро атакувани от множество трусове. Сред тях са селищата Гирокастро, Корча, Тирана, както и македонските Битола, Скопие. На изток е усетено в Централна Гърция и в Пелопонес. В следващите час и половина са регистрирани два слаби вторични труса с магнитуд под 2 (Атински геофизичен институт).

Районът на остров Кефалония беше засегнат от двойка земетресения с магнитуди около 6 на 26 януари и 3 февруари 2014. Вследствие на тези трусове и изобилие от афтершокове с различна сила много къщи бяха повредени от сътресенията и предизвиканите пропадъчни ефекти, инфраструктурата бе нарушена. Още по-рано, през август 1953 земетресение с магнитуд 7.2 нанесе в района огромни загуби.

Най-четени