Вулканът на Санторини се разбужда? 27.01 | 17:12

Земетресенията от последните дни поставиха отново въпроса с активността на вулкана

От iNews.bg

Два силни труса в района на остров Санторини от последните дни станаха повод за спекулации по темата дали е възможно вулканът на острова да се разбужда.

Тази сутрин, в 3:33 часа беше регистриран земен трус с магнитуд 5,2 по скалата на Рихтер, сочат данните на Атинския геодинамичен институт.

Земетресението, което е усетено от жителите на остров Крит, е с епицентър на 247 км южно-югоизточно от Атина и на 47 км югозападно от Санторини. Двама души са пострадали при напускането на жилището си, след като се паникьосали.

Според професора по геология Е. Лекас, цитиран от телевизия ERT, днешното земетресение е вторичен трус от земетресението с магнитуд 5,3 по Рихтер от вчера (между островите Санторини и Крит) и няма връзка с вулкана на о. Санторини. И в момента продължават вторичните трусове, но данни за щети няма.

Друг експерт обаче, професорът от лабораторията по геофизика и сеизмология към Критския университет, Филипос Валианатос, изрази по-различно мнение. Според него "набъбващият кекс на Санторини започва да притеснява". Валианатос уточни, че сутрешният трус е обичаен за района на Крит, но това, което е притеснително, е сеизмичната активност в Егейско море като цяло.

Експертът обърна внимание на сеизмичната активност в района на Санторини от последните 6 месеца, като отбеляза, че само за последните 24 часа са регистрирани над 20 труса с магнитуд до 3,5 по Рихтер.

Именно те, според Валианатос, са предупреждение, че е възможно "нещо да се случи" и припомня за 50-те години на миналия век, когато подобна ситуация донесе силно земетресение в района.

Властите вече са информирани, а гражданите, според сеизмолога, трябва да бъдат готови да реагират, тъй като дори и най-непритеснителният вариант – вулканът да започне да изхвърля пепел – би имал последици, най-малкото за авиацията.

Днес Санторини е известен освен като една от най-добрите туристически дестинации в Гърция и като островът с вулкани. Той е част от Егейската вулканична дъга и се смята за активен вулкан, заедно с полуостров Метана и островите Милос и Нисирос.

Санторини, както и островите Тирасия и Аспрониси, са остатъци от острова с вулканичен произход Стронгили, чиято централна част буквално литва във въздуха при изригването на вулкана през 1613 г. пр. Хр. Последното по-сериозно земетресение на Санторини е от 1950 г. и бъдещи силни трусове се смятат за сигурни. 

Водещи

Най-четени