Вулканът на остров Санторини може би се готви да изригне 15.03 | 11:34

През 1400 преди Христа вулканът буквално е взривил острова

От iNews.bg

Вулканът на гръцкия остров Санторини е добре познат – неговото изригване е едно от най-тежките в човешката история, макар и оттогава да са минали хилядолетия.

От началото на януари обаче вулканът отново привлече вниманието на учените, коментира списанието Science News.

След няколко земетресения в началото на годината повърхността на вулкана се е надигнала със 140 милиметра. Предположенията са, че причината за това е надигащата се магма, която пълни камери под повърхността на вулкана.

Учените засега не могат да кажат дали ще има ново изригване и каква ще бъде силата му.

През около 1400 година преди Христа вулканът на Санторини е изригнал с такава сила, че централната част на острова просто е изчезнала. На нейното място се е образувал кратер - калдера, който в последствие се запълва с вода. Така от почти кръглата форма, образувана от вулканичните изригвания, днес, погледнат от въздуха, островът прилича на подкова.

Някои вулканолози твърдят, че при изригването си, вулканът е "отнесъл" планина с височина 1 300 метра. А търсачите на митове пък смятат, че образувалата се приливна вълна е причината за унищожението на Атлантида.

Все пак дори и да има изригване, то едва ли може да бъде сравнено по мощ с катаклизмите отпреди хилядолетия, успокояват учените. Вероятно ще бъде слабо, подобно на това през 50-те години на миналия век. Тогава в резултат от вулканичната дейност в калдерата, се образуваха два нови малки острова.

 

Водещи

Най-четени