Вучич на спешни консултации във Вашингтон 12.04 | 17:23

Западните дипломати в Белград оценяват спешното привикване на сръбския премиер като знак за опасенията на САЩ от увеличаването на руското влияние в Сърбия

От iNews.bg

Сръбският премиер Александър Вучич заминава спешно за консултации във Вашингтон по покана на вицепрезидента Джо Байдън, съобщи сръбското издание "Блиц".

По оценката на западни дипломати в Белград това е сигнал, че САЩ се страхуват от увеличаването на руското влияние в Сърбия и на Балканите. Според практиката в международните отношения на Вашингтон подобна визита се планира обикновено между 6 месеца и 1 година напред, освен в извънредните случаи, обяснява изданието.

Поканата на Байдън е предадена в четвъртък от американския посланик в Белград Майкъл Кърби. Вучич се очаква да пристигне в Америка през май или най-късно в началото на юни.

Местните наблюдатели смятат, че една от причините за спешната среща е и решението на сръбския президент Томислав Николич да изпрати сръбски военни на Парада на победата на 9 май в Москва.

Властите във Вашингтон на няколко пъти са изразили загриженост от увеличаващото се влияние на Москва в региона. Държавният секретар на САЩ Джон Кери неотдавна каза, че Сърбия се намира на огневата линия между Запада и Русия. В същото време американският сенатор Крис Мърфи заяви, че САЩ ще направят всичко, за да изхвърлят Русия от Балканите.

От друга страна САЩ са доволни от решението на Сърбия да се обърне към тях в търсенето на алтернатива на "Южен поток". По този въпрос Вучич и Байдън вече проведоха разговор. В САЩ са доволни и от сътрудничеството между Белград и НАТО в рамките на програмата "Партньорство за мир". По време на визитата в белия дом Вучич ще обсъди със своите домакини и въпроса за Косово и желанието на Белград за повече американски инвестиции в страната.

Водещи

Най-четени