Вучич подава оставка, обяви предсрочни избори в Сърбия 17.01 | 18:07

Премиерът и лидер на Сръбската прогресивна партия иска цял мандат за реформи и членство в ЕС

От iNews.bg

Днес министър-председателят на Сърбия Александър Вучич заяви, че тази година в страната ще се проведат извънредни парламентарни избори, за да се потвърди политиката на сближаването ѝ с Европейския съюз. По време на заседание на Съвета на управляващата Сръбска прогресивна партия премиерът обяви, че в Сърбия има социален конфликт, който блокира реформите и трябва да бъде разрешен, предаде РИА Новости.

Според него правителството иска пълноценен четиригодишен мандат, за да може към 2020 г. да приключи с реформите, необходими за присъединяването на страната към ЕС.
Вучич констатира, че партията и правителството му се сблъскват със сериозна съпротива заради своята политика на евроинтеграция от страна на "стремящ се към разкол блок от олигарси, политици и престъпници, които не се интересуват от прогреса на Сърбия и от каквито и да е промени в нея".

"Сърбия няма да спре с реформите по пътя си към обединена Европа", декларира министър-председателят.

Междувременно водещите политически партии подкрепиха решението му за провеждане на предсрочни парламентарни избори през 2016 г.

"Социалистическата партия на Сърбия (СПС) е готова за предсрочни избори", каза нейният прессекретар Джордже Миличевич. Според него решението на премиера е "смело и предприето навреме".

 

"Социалистите, начело с лидера на партията - първият вицепремиер и министър на външните работи Ивица Дачич, са убедени, че е време левият център да се превърне в политическа сила, което ще даде възможност на Сърбия да влезе в спокойна вода, да хвърли котва в европейското пристанище и да се превърне в нормална и предвидима държава", смята Миличевич.  

Водещи

Най-четени