Във Виена започва конференция по ядрена безопасност 20.06 | 07:08

Поводът за срещата е аварията във "Фукушима" и необходимостта от повишаване на стандартите в сектора

От Деляна Петкова

В австрийската столица Виена започва министерската конференция по ядрена безопасност. Събитието ще се продължи на два дни - на 20 и 21 юни.

Конференцията се провежда по инициатива на генералния директор на Международната агенция за атомна енергия МААЕ Юкия Амано по повод аварията във "Фукушима" и необходимостта от спешни мерки за повишаване стандартите за ядрена безопасност.

В деня на откриването обръщения към делегатите ще направят генералният директор на МААЕ Юкия Амано и генералният секретар на ООН Бан Ки Мун, съобщават от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ).

На конференцията страната ни ще бъде представена от министър Трайчо Трайков. В рамките на втората пленарна сесия той ще представи българската позиция по темата.

Министър Трайков ще очертае значението на ядрената енергетика за страната ни и региона, натрупания български опит в сектора и реалните мерки, които се прилагат за повишаване сигурността на ядрената централа в Козлодуй.  

Виенският форум е своеобразно продължение на състоялата се преди десет дни в Париж аналогична среща на енергийните министри, която обсъди план от спешни мерки за повишаване стандартите за ядрена безопасност, предложен от френското председателство на Г8. Във Виена се очаква този документ да бъде разгледан, както и да започнат активни разговори за определяне на стандарти за безопасност на новите ядрени мощности.

В рамките на конференцията се предвижда да се приеме и министерска декларация за ангажиментите на държавите и на МААЕ в областта на ядрената безопасност.

Водещи

Най-четени