Възможна е външна намеса в Сирия още тази седмица 26.08 | 22:40

Сургей Лавров обаче призова САЩ да не повтарят стари грешки

От Кремена Бедерева

Въпреки че бяха обстрелвани, инспекторите на ООН успяха да пресекат неясната линия на бойните действия и да вземат проби от районите под контрола на бунтовниците. Разследването за употреба на химическо оръжие обаче е закъсняло, твърдят от САЩ и Великобритания.

"Много от доказателствата може да са били унищожени от артилерийския обстрел. Други може да са се разпаднали през последните няколко дни, а трети да са били фалшифицирани. В XXI век не можем да позволим химически оръжия да бъдат използвани безнаказано", заяви Уилям Хейг, министър на външните работи на Великобритания.

Франс прес цитира експерт-токсиколог, според когото ако невротоксични газове наистина са били използвани в сряда край Дамаск, инспекторите на ООН би трябвало да могат лесно да открият следи от тях и да ги идентифицират. Някои от тези вещества се запазват в земята и тъканите с дни и дори със седмици.

В интервю за вестник "Известия" сирийският президент Башар Асад за пореден път заяви, че армията не е използвала химическо оръжие край Дамаск и подчерта, че разчита на добрите отношения с Русия.

На пресконференция в Москва руският външен министър Сергей Лавров обяви, че ако предприемат военна намеса в Сирия, Съединените щати и техните съюзници ще повторят "минали грешки".

"Те не могат да представят доказателства, но не спират да казват, че "червената линия" е премината и не могат да чакат повече", коментира Лавров.

Вестник "Файненшъл таймс" цитира високопоставен западен чиновник, според когото военни удари е възможно да бъдат нанесени още тази седмица.

В района на евентуални силови действия вече са разположени група американски самолетоносачи начело с "Нимиц" и кораби с крилати ракети. В случай на бойни действия, те могат да нанесат удари по ясно определени цели в Сирия.

 

Водещи

Най-четени